Uczniowie klasy 1b wzięli udział w obchodach Europejskiego Dnia Zdrowej Żywności i Gotowania obchodzonego właśnie 8 listopada. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Uczniowie klasy 1b wraz z wychowawcą również zaangażowali się w akcję. Dzień zaczęliśmy od aktywności fizycznej, która stanowi podstawę piramidy zdrowego żywienia. Następnie dzieci przygotowały pożywne kanapki, sałatki owocowe i podczas porannych zajęć zorganizowały w klasie wspólne spożywanie śniadania a na przerwie namawiały do spożywania zdrowej żywności starszych kolegów. W klasie odbyła się również pogadanka i inne formy zajęć podczas których uczniowie poznali 12 zasad zdrowego odżywiania dla uczniów, piramidę zdrowego żywienia oraz rolę śniadania w codziennej diecie. Udział w akcji przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania– w domu i szkole.
Aleksandra Ludwikowska