W bieżącym półroczu klasy siódme brały udział w zajęciach innowacyjnych z chemii pod hasłem: "Eko-chemia w kuchni i nie tylko". Zajęcia miały na celu zwrócenie uwagi na tematykę ekologii w codziennym życiu. Młodzież m.in. poznawała tajniki kuchni molekularnej oraz możliwość przygotowywania zdrowych przekąsek i deserów, które można podać w atrakcyjnej formie.
Innym- ważnym tematem było spalanie oraz jego wpływ na środowisko. Na zajęciach uczniowie przeprowadzali reakcje spalania różnych substancji oraz dyskutowali o powstających produktach, które mają negatywny wpływ na nasze środowisko. Analizowali również możliwości ich identyfikacji.
Zajęcia praktyczne- doświadczalne pomagają lepiej zrozumieć mniej lub bardziej zawiłe procesy zachodzące wokół nas, a jednocześnie potrafią bardziej zaciekawić młodzież. W przypadku poruszania tematów ekologicznych zajęcia otwierają możliwość dyskusji o zmianach zachodzących w otaczającym nas środowisku oraz umiejętności minimalizowania niekorzystnych działań człowieka.